Merkezimizin Dahil Olduğu Proje TÜBİTAK 1001 Desteği Almaya Hak Kazandı

Merkezimiz Danışma Kurulu üyesi ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Erol’un yürütücülüğünde ve Merkez Müdürümüz Doç. Dr. İlkay Demir’in araştırmacı ekibinde yer aldığı “InGaAs Gunn Diyodu Tabanlı Işık Yayan Aygıtlar” başlıklı proje TÜBİTAK 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Proje kapsamında Gunn olayına dayalı olarak yaklaşık 1550nm ışıma yapan InGaAs tabanlı ışık yayan aygıtların geliştirileceğini belirten Prof. Dr. Erol, “Gunn olayına dayalı ışıma, negatif diferansiyel direncin (Negative Differantial Resistance-NDR) gözlendiği eşik değerinin üzerindeki elektrik alanlarda impakt iyonizasyon mekanizması ile oluşan elektron – boşluk çiftlerinin banttan banda rekombinasyonudur” dedi. Gunn olayına çalışan bu aygıtların voltaj polaritesinden bağımsız olarak çalıştığından optik veya kapısı olarak kullanılma potansiyeline de sahip olduğunu aktaran Prof. Dr. Erol, Gunn Laser’in klasik laser yapılarından farklı olarak, mikrodalga frekanslardaki puls yineleme hızı sayesinde pulslı laser olarak kullanılabildiğini kaydederek şu ifadeleri kullandı: “1.55µm dalgaboyu fiber optik haberleşme sistemlerinde verimin en düşük kayıpla aktarıldığı dalgaboyudur. Bu dalgaboyunda ışıma yapan laserlerin mevcut üretim teknolojisi pahalı ve performansı sıcaklığa çok bağlı olan InP tabanlı olanlara alternatif olarak geliştirilmesi önemlidir. Hızlı ve ayırım gücü yüksek olan InGaAs tabanlı laserler LIDAR (Laser Imaging Detection and Ranging) teknolojilerinde de daha uzun dalgaboyları sayesinde daha uzak mesafeleri ve daha geniş bölgeleri tarayabilme özellikleri ile tercih sebebidir. Askeri amaçlarla çok kısa sürede büyük alanların LIDAR ile taranması büyük bir avantajdır. cw modda çalışan klasik bir InGaAs tabanlı laserin yüksek frekanslarda modüle edilmesi ile hızlı ve yüksek duyarlılıkla uzak mesafeler ve geniş alanlar taranabilir. Bir modülasyona gereksinim duymadan halihazırda pulslı olarak çalışacak olan InGaAs Gunn diyot tabanlı laserler basit yapısı ve çalışma koşulları ile klasik p-n eklemine dayalı yarıiletken laserlere alternatif olarak LIDAR sistemlerinde de kullanılma potansiyeline sahip olabilecektir.” Proje önerisinin InGaAs tabanlı Fabry-Perot ve yüzey dikey kaviteli 1550nm’de ışıma yapan InGaAs tabanlı Gunn laserlerin yerli ve milli kaynaklarla geliştirilmesi kapsamında yeni projelerin oluşturulması için de temel teşkil edecek nitelikte olduğunu söyleyen Prof. Dr. Erol, projenin 30 ayda tamamlanmasının hedeflendiğini ve proje kapsamında 2 doktora ve 1 yüksek lisans öğrencisi olmak üzere 3 bursiyerin destekleneceğini dile getirdi.

Haber kaynağı için tıklayınız.